no

Vi starter oppussingsprosjekt på Ertehaugen

Helt i sydenden av innsjøen Store Erte ligger småbruket Ertehaugen. Nå i 2023 har vi satt i gang med et oppussingsprosjekt for å gi småbruket litt velfortjent pleie, og her skal vi fortelle litt om reisen.

småbruk, hytte

Før vi forteller mer om årets oppussingsprosjekt, måtte vi ta et dypdykk i historien om Ertehaugen. Ertehaugen er et av brukene som i dag ligger under Hafsrød, men har tidligere tilhørt eiendommen Nybøle[1]. Ertehaugen består i dag av en hovedbygning og et vedskjul, men hadde tidligere også et stort fjøs. Folketellingene viser at det har vært mange innom Ertehaugen gjennom årene, og her levde de både av skogen og innmarka rundt seg.

Et samfunn i endring

Som de fleste andre småbruk i området, var det et samfunn i endring også for Ertehaugen. Erkjennelsen om at samfunnet var i endring for både små og store bruk kan vi se av en søknad som ble sendt til Idd jordstyre i 1957, der Fritz Anker Rasch (1900-1972) ønsket å gjenplante flere av skogsarbeiderbrukene i Idd, blant annet Ertehaugen.

«Nu vil kanskje noen gjøre den refleksjon, at når folk tidligere har kunnet leve på disse plassene, hvorfor er det da plutselig så umulig å dyrke disse bruk nu? Svaret er vel nokså enkelt: Vor levestandard, det enkelt i individs minimumskrav til et sivilisert liv er så vesentlig annerledes enn for 10-15 år siden. Naturalhusholdningen er et tilbakelagt stadium. Varer og tjenester betales i kontanter, arbeidsytelser betales dessverre bedre i nær sagt alle andre yrker enn jordbruket. De som nu eventuelt er villig til å bo på et slikt litet bruk, vurderer først og fremst arbeidsmulighetene som helårsjobb i skogbruket og dernest boligens beskattenhent. Dyrkning av den tilliggende jord ber de sig fritatt for.»

Dette tegnet et bilde av hvordan både samfunnet og Hafsrød endret seg. De siste fastboende på Ertehaugen flyttet i 1967, og et nytt kapittel startet. Småbruket har siden blitt brukt i hytteutleie, til glede for mange familier som ønsket er avbrekk i naturen. Vi vet at mange av de som har leid her før venter i spenning på hvordan Ertehaugen blir etter forvandlingen, og det synes vi er så hyggelig!

Et nytt kapittel for Ertehaugen

For noen år siden takket de siste leietakerne for seg, og vi så derfor muligheten til å gjøre et stort løft på Ertehaugen. Tidens tann har gitt et slitent tak, nedslitt pipe og mye mer og småbruket trengte litt velfortjent pleie. Derfor tar vi nå grep for å sikre at huset skal kunne stå i 100 år til. Under kan du se hvordan hovedbygningen har sett ut de siste årene. 

Se bilder av hvordan Ertehaugen har sett ut

Så hvordan skal Ertehaugen i ny drakt se ut? Det har hele veien vært viktig for oss å ta med oss historien til Ertehaugen videre, men at naturen og omgivelsene rundt skal få større plass. Lys, grønt, blomster, trær og himmel må vel bli en bra løsning? Vi har fått god hjelp til å tenke ut løsninger som kan beholde særpreget, men også ta Ertehaugen inn i ny tid. Under kan du se 3D-illustrasjoner av hvordan huset blir. I hovedtrekk skal vi beholde huset som det er, men vi skal bygge en overbygd veranda slik at vi får en veranda i 2.etasje og 1.etasje. Dette gir bedre muligheter for å nyte naturen, selv når sommerregnet kommer. I tillegg får rommene flere vinduer og i noen rom større vinduer, slik at naturen kommer mer «inn» i rommene. 

Previous slide
Next slide

Vi har nå begynt å skrelle av laget av kledning og innvendig panel der det var behov, og noen utfordringer har vi møtt. Gode intensjoner var det kanskje, men enkelte grep som ble gjort tidligere har ført til noen råteskader som vi må ta tak i. Hva som venter framover, blir spennende å se. Forhåpentligvis ikke for mange utfordringer. Under kan du se noen bilder fra den pågående prosessen.

Alt organisk materiale skal fjernes før vi legger nytt bjelkelag
Alt organisk materiale skal fjernes før vi legger nytt bjelkelag
Tak og vegger fjernes i 2.etasje, og der var det fantastisk konstruksjonsvirke som vi skal ha synlig i rommene.
De gamle veggene og gulvene er fjernet, og gulvet under skal pusses.
Enorme rom skal få en ny inndeling, som blir mer enn romslige
Previous slide
Next slide

En møteplass i grønne omgivelser

Vi har også fått den gledelige nyheten om at planene våre for å restaurere vedskjulet også har blitt godkjent! Det betyr at vi kan legge til rette for et møtelokale med to ekstra soverom og toalett/bad, og dermed ta imot bedrifter som ønsker et alternativ til kjedelige møterom på Gardermoen. Under kan du se planene for denne bygningen, som er tegnet av arkitektfirmaet SG & CO Arkitekter som holder til her i Halden. Dette kommer vi nok ikke i gang med i år, men håper å få det på plass til sesongen 2024. Også her skal vi prøve å bruke så mye som mulig av orginalbygningen, spesielt innvendig, samtidig som vi får vinduer som får lys og natur inn i rommene. Det må vel bli vakkert? 

Ambisjonen er å ha hovedbygningen klar til 1.juni – klarer vi det, mon tro? Vi krysser fingrene på at det går, og gjør det vi kan for å komme i mål. Ertehaugen skal leies ut på korttidsbasis, og fortrinnsvis på ukesbasis. Er du interessert i å leie hytte i Halden når alt er klappet og klart? Send oss gjerne en henvendelse via kontaktskjemaet vårt!

Vi håper dette ga dere en liten forsmak på hva som kommer. Følg oss gjerne på instagram @hafsrod for å se mer av prosessen.

Kilder

[1] Bakke, Harald. (1915) Id herred: en grænsebygds historie. Geografiskstatistisk-historisk beskrivelse av bygden fra gammel tid og til nu.