no

Flukten fra støyen

Hva skjer når du fjerner støy fra omgivelsene?

hytteutleie, utleie, halden, østfold, småbruk, skog, hytte, norway, norwegen, norge, forest, forest cabin

«Det er så stille her!» er en av de mest vanlige tilbakemeldingene vi får av våre gjester på Hafsrød. Fraværet av støy er så merkbart at noen trenger tid til å venne seg til det. Den jevne duren av trafikk, hundeglam, industri og menneskelig aktivitet har blitt så vanlig at noen til og med sliter med å sovne uten å høre den. Så hva gjør det med de som har støy som en del av hverdagen?

Verdens Helseorganisasjon skriver at EU har undersøkt hvor mye støy vi blir utsatt for i Europa, og funnene er oppsiktsvekkende:

  • rundt 40% av befolkningen i EU-landene er utsatt for trafikkstøy som overstiger 55 db.
  • 20% er utsatt for nivåer som overstiger 65 db på dagtid
  • mer enn 30% er utsatt for støynivåer som overstiger 55 db om natten

I norsk lovverk skal det kartlegges og gjennomføres tiltak dersom støynivået har en døgnekvivalent som overskrider 35 db.

I Norge har Folkehelseinstituttet funnet ut at i overkant av to millioner nordmenn er utsatt for støy over anbefalt nivå der de bor. Dette kan påvirke helsa, og FHI peker blant annet på at langvarig eksponering for støy øker risikoen for søvnforstyrrelser og hjerte- og karsykdom. Å nyte stillhet kan med andre ord være godt for helsa di. 

Silent Travel

Begrepet «silent travel» har dukket opp muligens som en reaksjon mot den konstante duringen rundt oss, og noen gjør det de kan for å finne steder der de kan høre «the sound of silence». Folk oppsøker altså stillhet, i form av parker eller retreats som kan tilby det som for mange har blitt noe utenom det vanlige. Stillhet, eller fravær av støy, blir også brukt som et virkemiddel for å oppnå indre ro. Du har sikkert hørt om både mindfullness og kanskje shinrin-yoku? Shinrin-yoku, også kjent som skogbading, er også et eksempel på selvpleie som inkorporerer stillhet som en del av «behandlingen».  Igjen kan forskning vise at disse litt svevende begrepene faktisk har effekt, og at stillhet og det å være i naturen har positive effekter på mennesker.

The forest bathing program significantly reduced pulse rate and significantly increased the score for vigor and decreased the scores for depression, fatigue, anxiety, and confusion. Urinary adrenaline after forest bathing showed a tendency toward decrease. Urinary dopamine after forest bathing was significantly lower than that after urban area walking, suggesting the relaxing effect of the forest bathing. Serum adiponectin after the forest bathing was significantly greater than that after urban area walking.

Selv om vi ikke kaller oss en «Quiet Park» eller arrangerer «silent walks», så er det nettopp det du får her hos oss. 

Velkommen til et opphold i stillhet.

Kilder