no

Fra forbruk til fellesskap – naturbasert turisme og lokale bedrifter

Dette er en Good Practice-artikkel som Green Key gjorde med Hafsrød i april 2024. Hafsrød ble først tildelt Green Key-sertifikatet i 2021, og har siden den gang jobbet mot målet vårt om å være en bærekraftig turistbedrift. Green Key-sertifikatet er en standard for fortreffelighet innen miljøansvar og bærekraftig drift innen reiselivsnæringen. Mer enn 5000 etablissementer i over 60+ land har blitt Green Key-sertifisert, noe som gjør det til et av de største internasjonale øko-sertifikatene for turisme for overnatting. Bedrifter med Green Key-sertifikatet kan gjenkjennes av denne logoen:

Bare noen timer fra det travle bylivet, i Norge, er det et sted hvor du kan komme deg dypt inn i skogen og ned på jorda. Ingeborg og Andreas ønsker sine gjester velkommen til Hafsrød, et sted hvor mennesker og natur har levd sammen i århundrer. Ved å bo i skogshyttene og nyte naturbaserte opplevelser, kan gjestene slappe av og gjenoppdage naturen.

I denne nye artikkelen om «God praksis» spurte Green Key Ingeborg og Andreas, vertskap i Hafsrød, hvordan de fremmer naturbasert turisme samtidig som de støtter lokalt næringsliv og hjelper gjestene til å være i naturen.

Er gjestene klare for naturbasert turisme?

I&A: Vi la merke til at mange av gjestene våre kommer fra steder hvor de ikke har tilgang til naturen så enkelt som vi har. Derfor mangler de som oftest det riktige utstyret for å nyte de aktivitetene Hafsrød tilbyr. Siden vi ønsket å sikre den beste opplevelsen til våre gjester, begynte vi å undersøke hvordan vi kunne sikre en full opplevelse for våre gjester, samtidig som vi holdt karbonavtrykket så lavt som mulig. I løpet av denne prosessen begynte vi å tenke på et annet viktig element i gjestenes opplevelse: de lokale bedriftene. Vi ønsket virkelig å promotere de lokale aktivitetene og produktene, og gi noe mer til området vi bor i. Som et resultat lanserte vi våre naturpakker.

hytteutleie, utleie, halden, østfold, småbruk, skog, hytte, norway, norwegen, norge, forest, forest cabin
Fotograf: Ida Hvattum

Hva er «opplevelsespakker» og hvordan utviklet dere dem?

I&A: Vi startet med et produkt kalt; Skogskassen, hvor gjesten får en eske fylt med lokale produkter til frokost og lunsj, og en ferdiglaget middag, tilberedt av en fantastisk restaurant her i Halden, kalt Curtisen. Dette gjør det mulig for gjestene å få et komplett måltid uten å måtte planlegge for mye, samtidig som de får lokal mat og støtter den lokale økonomien. Senere tenkte vi å bruke det samme konseptet på utstyret som trengs for å oppleve de lokale aktivitetene. Dette ble da våre «opplevelsespakker» inkludert fiskepakke, fotturpakke, sankepakke og stjernepakke. Her på Hafsrød får gjestene smake på lokale produkter, og får samtidig leid utstyr for å oppleve naturen på sitt beste. Pakkene inneholder også tips og triks for den spesifikke aktiviteten som promoteres. Dette for å sikre at gjestene prøver forskjellige ting på en mer selvsikker og ansvarlig måte, da mange av dem ikke er vant til naturbaserte aktiviteter. Vi prøver å sikre dem en god opplevelse, samtidig som vi tenker bærekraftig.

viltgryte
Fotograf: Lisa Anker-Rasch

Hvilke resultater oppnådde du?

I&A: Vår «Skogskasse» har blitt ønsket velkommen med veldig gode tilbakemeldinger. Gjestene våre liker at de ikke trenger å planlegge for mye hva de skal ta med, eller kjøpe dyre produkter for en engangsaktivitet. Vi har nå lansert de komplette naturpakkene, og vi forventer at dette vil oppmuntre folk til å oppleve naturen og prøv noe nytt på en enkel og rimelig måte, uten et stort karbonfotavtrykk. 

curtisen, hafsrød, samarbeid, kokk, lokal mat, kortreist mat
Fotograf: Lisa Anker-Rasch

Hva nå?

I&A: Vi ønsker å fortsette å støtte lokalt næringsliv og utfordre andre områder av turistopplevelsen. Vi tenker å utvide tilbudet vårt til sykler eller lignende produkter som er av interesse for våre gjester som ønsker å oppleve naturen på en ansvarlig måte og lære å bli mer bærekraftig.

hytteutleie, utleie, halden, østfold, småbruk, skog, hytte, norway, norwegen, norge, forest, forest cabin

Tips fra Hafsrød

  • få informasjon fra dine gjester – se hva deres behov er og hvordan de samhandler med opplevelsen du tilbyr som vert.
  • legg til rette for bærekraft for gjestene dine – som vert kjenner du ditt område og har kunnskap og mulighet til å begrense påvirkningen av gjestenes opphold.
  • engasjer og samarbeid med lokale interessenter, noe som kan øke verdien av produktet du tilbyr, samtidig som du bidrar til positive ringvirkninger av turisme.
  • ha det gøy, vær kreativ!