no

Gå i Fridtjof Nansens fotspor

Visste du at Fridtjof Nansen jaktet i Hafsrøds skoger i nesten 30 år? Mannen som er viden kjent for sin polarekspedisjoner, tok også med seg sekken og dro på blant annet tiurleik i Halden.

Der inne i skogen, fant han sin rasteplass sammen med sine jaktkamerater. Under en bergvegg som så smått ga ly fra vær og vind, var dette mer enn nok for friluftsmannen.

mann ved brennende bål_hasfrød

Fridtjof Nansen var en norsk polfarer, vitenskapsmann, og lidenskapelig jeger. Her i Ankerfjella, brukte han sine dager til å jakte blant annet skogsfugl, hare og rådyr, både alene og sammen med skogeieren P.M. Anker. Bergveggen brukte han som overnattingsplass, og ble derfor passende nok senere omtalt som ”Nansen Hotell”. Bergveggen ga muligens ly mot vær og vind, men viser at friluftsmennesket Nansen ikke hadde store krav til luksuriøs komfort i sin søken etter naturopplevelser.

Veien hit, beskrev han i boken ”Frilufts-liv, blade av dagboken” fra 1916. Den gang, var det årets tiurleik i Ankerfjella som skulle oppleves.

”Enda var det et godt stykke til Nordmyrene, hvor vi skulde på morgen-spillet; først urer og våte myrer; så over en stygge-dal, en bekk mellem bratte berg-vegger. Op en høi, bratt ås måtte vi klyve, stykkomtil på fire. Endelig ned på den andre siden. Her, inunner en utoverhengende berg-vegg, hadde vi funnet godt ly forrige natten.”

skogstur_Hafsrød

Nansen utvekslet mange brev med sin venn P.M. Anker gjennom årene, og her et utdrag etter et av hans kanskje siste besøk på Hafsrød.

”Lysaker, 12.des.29.

Kjære venn,

igjen må jeg sende deg noen linjer, for igjen har jeg noen hyggelige og fredelige dager å takke Dig for. Om enn være jo ikke var av det beste, og om enn rådyrene kom litt på tvers, så er jo dette ikke så viktig mot det å komme ut i skogen, og leve det friske ubekymrede liv, og så de lune fredelige stunder på Hafsrød. Ja, det gjør utrolig godt, og det er vel egentlig den slags liv, som er det mest naturlige, og ikke dette evindelige slitet med alskens saker, som en straks blir slukt av, så snart en kommer tilbake.

Ja hjertelig takk for de siste dagene sammen, og mange hilsener til Dig og Borghild

fra din hengivne Fridtjof Nansen”

Brevvekslingene mellom Nansen og P.M. Anker tyder på et langt og meningsfylt vennskap, med naturen i sentrum. Hvor lenge Nansen jaktet i disse områdene er noe usikkert, men det beste anslaget vi har er at han reiste hit i perioden 1903 – 1929, altså hele 26 år. Året etter døde Nansen – han ble 68 år.

Vil du overnatte i Nansens jaktparadis?