no

Stargazing - på jakt etter nattemørket

stjernetitting på vinterveien_hafsrød

På tide å komme seg ut på stjernejakt? Ikke alle er forunt med å se stjernene så klart som vi gjør på Hafsrød. Faktisk kan bare en tredjedel av Norges befolkning se Melkeveien, galaksen over oss som ser ut som dryss av sukkerkorn på himmelen. 

Lysforurensning fra gatelys, bygninger og biler blender og stjeler skinnet fra disse prikkene på himmelen over oss. Det menneskeskapte og kunstige lyset har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og gradvis øker bevisstheten rundt negative konsekvenser for både mennesker og dyr. Blant annet har det fått byplanleggere til å tenke mer rundt tilpasning av det faktiske behovet for lys, og dermed redusere lysforurensningen i byer. Heldigvis slipper du å tenke på det på Hafsrød – for her er det faktisk helt mørkt.

Det å ha det mørkt rundt seg, viser seg å ha sine fordeler. Fravær av kunstig lys er positivt for døgnrytme og søvnvaner, og derfor helsebringende. Du har kanskje lagt merke til at det blå lyset fra mobilen eller TV’n gjør oss våkne og kan gjøre det vanskelig å sove om kvelden? Det kunstige lyset er også knyttet til mange folkehelsesykdommer som diabetes, overvekt, høyt blodtrykk og depresjon. Å få seg en pause fra kunstig lys kan med andre ord være akkurat den medisinen vi trenger.

bøker med tips om stjernetitting_hafsrød

Stadig flere setter pris på fraværet av lys, og på Hafsrød gjør vi vårt beste for å legge til rette for stjerneopplevelser. Med kilometervis av skog rundt hver skogskoie, er du omfavnet av uforstyrret mørke. Sakte, men sikkert vil stjernene over deg blir mer tydelige. 

Hva med å utforske mørket hos oss? Kanskje du finner noen nye stjerner på himmelen og får bedre nattesøvn på kjøpet. Vi deler våre beste stargazing spots ute i skogen, og ikke minst får du tips og triks for å gjøre opplevelsen enda bedre. Dersom du foretrekker å se på stjernene fra innsiden av en varm skogskoie, vil en stjernekikkert gjøre susen.

Pssst! Blir du mørkeredd, så er det ingenting i veien for å skru på lyset. Vi skal ikke si det til noen. 

stjernekikkert

Nysgjerrig på hva som skrives om lysforurensing?

Stargazing_Hafsrød

Kilder

  • Lysforurensing, Store norske leksikon
  • Døgnrytmer, Store medisinske leksikon
  • Du vet ikke hva du går glipp av, A-magasinet #8, 2019